وردپرس (WordPress) یک سیستم مدیریت محتوای کاملا رایگان و متن باز است که هم اکنون پر استفاده ترین سیستم مدیریت محتوا نیز می باشد و میلیون ها سایت با استفاده از وردپرس، ایجاد شده اند. کار با وردپرس بسیار ساده است و افراد مختلفی با سطوح مختلفی از دانش و اطلاعات کامپیوتری، توانسته اند وب سایت مخصوص به خودشان را با استفاده از آن بسازند.
وردپرس چیست؟
همواره اگر در انجمنهای گوناگون عضو شده باشید گاها تاپیکهایی را با موضوعاتی از قبیل اینکه آیا با وردپرس میتوان یک سایت با موضوعات (فروشگاهی، خبری، شرکتی و موزیک) راه اندازی کرد؟، در این آموزش قصد دارم تا به معرفی سیستم مدیریت محتوای وردپرس بپردازم، البته شاید در ابتدا که عنوان مقاله را مشاهده کنید چیز تازهای برای شما نباشد، اما عموما این سوال که وردپرس چیست؟ چه ویژگیهایی دارد؟ چه سایتهایی با وردپرس میتوان راهاندازی کرد؟ و از این دست سوالات همواره برای کاربران پیش میآید. خاصی را راهاندازی کرد مواجه شدهاید، عموم کاربران که به تازگی قصد دارند تا وارد دنیای بزرگ وردپرس شوند همواره چنین سوالاتی را از دیگران میپرسند تا بتوانند یک سیستم مدیریت محتوای مناسب برای سایت خود انتخاب کنند.
اگر بخواهیم به زبان ساده به معرفی وردپرس بپردازیم، وردپرس عبارت است از یک سیستم مدیریت محتوای سایتساز که با استفاده از ان قادر خواهید بود تا اقدام به راهاندازی انواع گوناگونی از وبسایت و وبلاگ بپردازید. هماکنون که در حال گردآوری این مقاله هستم نسخه وردپرس ۴٫۸ نیز منتشر شده است، با اطمینان بر اساس تجربیات شخصی و نمونههای مشاهده شده به جرأت میتوانم این اطمینان را به شما بدهم به دلیل انعطاف بالایی که سیستم مدیریت محتوای وردپرس دارد با استفاده از آن قادر خواهید بود تا اقدام به راهاندازی هر نوع وبسایت با وردپرس کنید.
اگر بخواهیم تا با یک زبان حرفهایتر اقدام به معرفی وردپرس کنیم و پاسخ این سوال را که وردپرس چیست؟ را بدهیم میتوان گفت که،
- وردپرس عبارت است از یک بسته نرمافزاری متن باز و رایگان تحت وب که در دسته CMS ها که مخفف (Content Management System) میباشند قرار دارد.
- همانطور که اشاره شد وردپرس به صورت رایگان و متن باز میباشد که جزو دسته نرمافزارهای دنیای آزاد میتوان آن را قرار داد. و به معنی این است که اگر دستی در برنامهنویسی و کدنویسی داشته باشید قادر خواهید بود تا هر نوع شخصی سازی بر روی وردپرس انجام داده و سایت دلخواه خود را با استفاده از ان طراحی و پیاده سازی کنید.
- وردپرس با استفاده از زبان برنامه نویسی PHP ساخته شده و توسط Mysql نیز پشتیبانی میشود، همچنین نسخهای برای پستگرسکیوال نیز موجود میباشد این سیستم کاملاً رایگان و متن باز است.
مت مولنوگ پایهگذار وردپرس است که در ۲۷ مِی سال ۲۰۰۳ آن را به صورت رسمی عرضه کرد، نرمافزار کدبازی که در ابتدا به طور گسترده از سوی وبلاگنویسان برای نوشتن وبلاگ مورد استفاده قرار میگرفت اما حال با گذشت چند سال از انتشار آن و بهروزرسانیهای مختلفی که در آن ایجاد شده است و از طرفی همان انعطافپذیری که در بالا به آن اشاره شد حال قادر خواهید بود تا علاوه بر وبلاگ با استفاده از افزونهها و طراحیهای اختصاصی در پوستههای وردپرس هر نوع وبسایتی را با آن راهاندازی کنید.
طراحی ظاهر و قالب وردپرس
پس از نصب و راه اندازی وردپرس، حالا نوبت به این میرسد تا طراحی ظاهر آن را به دلخواه خود تغییر دهید که در این مورد میتوانید از بخش نمایش> پوستهها اقدام به اعمال تغییرات ظاهری سایت خود کنید. پوسته وردپرس، قالب وردپرس یا همان WordPress theme طرح ظاهری وبسایت شما را تشکیل میدهند که میتوانید با استفاده از زبانهای مختلف برنامه نویسی همچون Css، بستههای فونت آیکون و… از ظاهری بهروز در آن استفاده کنید. قالب های رایگان برای وردپرس بسیار زیاد هستند و می توانید آن ها را در سرتاسر اینترنت جستجو کنید.
پس از انتخاب قالب وردپرس مناسب، میتوانید با تغییر در چیدمان المانهای مختلف صفحه همچون نمایش بخشهای دستهبندی، آخرین مطالب، آخرین دیدگاهها و… اقدام به سفارشی سازی ظاهر سایت خود کرده و بخشهای مختلف را با سلیقه مناسب و دلخواه خود در سایت اختصاصی سازی کنید.
ایجاد بخشهای گوناگون در وردپرس با استفاده از افزونهها
پس از سفارشی سازی ظاهر سایت خود کار به همینجا ختم نشده و قادر خواهید بود تا هر نوع بخش دیگری را به وردپرس برای موارد گوناگون اضافه کنید که در این صورت پلاگینهای وردپرس و یا همان افزونه وردپرس به شما کمک خواهند کرد. افزونه وردپرس را میتوان به عنوان بستههای نرمافزاری کوچکتر در وردپرس در نظر گرفت که با قرارگیری در وردپرس به عنوان یک مکمل عمل کرده و با برنامهنویسی خاصی که بر روی آنها صورت گرفته است وظیفه خاصی را انجام میدهند.
توابع وردپرس چیست؟
افزونهها و قالبهای وردپرس برای نمایش اطلاعات پویا در سایت از توابع وردپرس استفاده میکنند. توابع وردپرس یک سری کدهای برنامه نویسی php هستند که از آنها میتوان برای نمایش اطلاعات پویا در وردپرس استفاده کرد. اطلاعات پویا همان اطلاعاتی هستند که در پایگاه داده وردپرس قرار دارند که از جمله آنها میتوان به محتوای نوشته، برچسب نوشته، دستهبندی نوشته و.. اشاره کرد که با قرار دادن تابع وردپرس مربوطه در قالب و یا افزونه وردپرس میتوان آنها را فراخوانی کرده و در سایت و صفحات گوناگون نمایش داد.
توابع وردپرس به صورت پیشفرض در آن قرار دارند و علاوه بر آن با کدنویسی در قالب وردپرس و افزونه وردپرس نیز قادر خواهید بود تا اقدام به ساخت توابع جدیدی در وردپرس کنید. پس عملا نمیتوان گفت که توابع وردپرس محدود به تعداد خاصی خواهند بود.
در طراحی قالب و افزونه وردپرس لازم است تا با توابع پیشفرض وردپرس به صورت کامل و جامع آشنا باشید تا در طراحیهای خود از آنها استفاده کنید.
وردپرس و روابط خوب آن با موتورهای جستجو
خوشبختانه وردپرس به گونهای طراحی و کدنویسی شده است که با موتورهای جستجو نظیر گوگل به صورت استاندارد و بسیار مناسبی بهینهسازی شده است. که بر همین اساس در میان CMS های موجود به جرئت میتوان گفت که وردپرس از نظر SEO و یا همان بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو بهتر عمل کرده و بر همین اساس یک گزینه عالی برای راهاندازی وبسایت خواهد بود، بنابراین پیشنهاد میکنم اگر قصد استفاده از هرگونه قالب و افزونه وردپرس در سایت خود را دارید حتما در طراحی خود از شرکت و یا شخصی بخواهید که در طراحی خود سئو و بهینهسازی قالب را مدنظر قرار داده و به صورت بهینه و بالاترین سطح ممکن از آن استفاده کند.
واقعا باید به وردپرس اطمینان کنم؟!
اگر نسبت به استفاده از وردپرس برای راهاندازی سایت خود دو دل هستید و یا اینکه هنوز قانع نشدهاید، چه چیزی بهتر از مقایسه سایتهای استفادهکننده از آن خواهد بود؟! برای اطمینان از محبوبیت نسبت به استفاده از وردپرس میتوان به سایتهایی مثل نیویورک تایمز، سی ان ان، Forbes و روییترز اشاره کرد که در فهرست استفادهکنندگان از سیستم مدیریت محتوای وردپرس هستند. تا به امروز میتوان گفت که بیشتر از ۶۸ میلیون سایتی که از وردپرس استفاده میکنند، همین موضوع باعث شده است تا آن را به محبوبترین نرم افزار وبلاگنویسی تبدیل کند. این سیستم، به اندازه کافی انعطاف پذیر بوده که بلاگ نزدیک به ۵۰۰ کمپانی پرسود و مجلات دوره ای از آن استفاده میکنند.
سلام ما یک گروه تلگرامی برای وردپرس راه انداختیم که
کلی از اساتید هم هستند
خوشحال میشیم شما هم تشریف بیارید.
https://t.me/wpirangroup
سپاس از دعوت شما. اگر تمایل داشتید میتوانیم لینک گروه شما را به صورت رایگان در بخش لینکهای وبسایت قرار دهیم. در صورت تمایل به pouriagoldaste@gmail.com ایمیل بزنید.