- یادگیری شبکه را از کجا شروع کنیم؟یکی از مشکلات و سردرگمیهای میان دانشجویان و فارغالتحصیلان رشتههای …
- خطاهای رایج در Excelگاهی اوقات هنگام فرمولنویسی در Excel با خطاهایی مواجه میشویم …
- اسلایدمستر (Slide Master) در پاورپوینتبرای اعمال تغییرات یکسان بر روی همه اسلایدهای ایجاد شده …

- یادگیری شبکه را از کجا شروع کنیم؟
یکی از مشکلات و سردرگمیهای میان دانشجویان و فارغالتحصیلان رشتههای کامپیوتر نقشه راه و مسیر مناسب برای دورههای شبکه است.
با وجود گسترش و تعدد آموزشگاههای مختلف و دورههای متنوع، شروع مسیر کسب تخصص برای علاقمندان به شبکه کمی دشوار و مبهم به نظر میرسد که در این مقاله سعی درشفافکردن آن داریم. بسیاری از دورههای آموزشی و مدارک موجود بر اساس میزان اطلاعات در حوزههای مختلف به ۳ سطح عمده تقسیم بندی می شوند:
سطح مبتدی ( Beginner ) ، متوسط (Intermediate) و متخصص (Expert )
برای شروع تمامی دورههای شبکه اعم از امنیت، مجازیسازی، لینوکس، ویندوز و … نیاز به یادگیری مبانی و مفاهیم پایهای است.
دوره Network+، دوره پایهای شرکت CompTIA است که بهترین وکامل تریندوره برای شروع و ورود به دنیای شبکه است. بعد از فراگیری دوره دانشجو درک درستی از شبکه دارد و می تواند وارد حوزه شبکه شود. پس از آن دو انتخاب اصلی پیش رویس شماست. شما میتواند شروع به یادگیری دورههای شرکت CISCO کنید یا به سراغ دورههای آموزشی Microsoft بروید.
چنانچه برند سیسکو را برای ادامه راه انتخاب کنیم، به ترتیب دورههای زیر را برای متخصص شدن پیش رو داریم:
۱- دوره CCNA یا Cisco Certified Network Associate: ورود به دنیای شناخت شبکه و آشانایی با زیرساختها در این دوره انجام میشود.
۲-دوره CCNP یا Cisco Certified Network Professional: در این دوره درک بهتر از شبکه بدست میآید و مهارتهای مهمی در هر یک از زیر شاخههای روتر و سویچ، امنیت، ویپ، سرویس پروایدر کسب میشود.
۳-دوره CCIE یا Cisco Certified Internetwork Expert: بالاترین سطح در دوره های سیسکو است که بعد از اخذ این مدرک به بالاترین سطح دانش در هر یک از موارد مطرح شده برای یادگیرنده به دست میآید.
در صورتی که بخواهید با یادگیری دورههای Microsoft راه دیگر ورود به بازارشبکه انتخاب کنید، دورههای زیر میتواند برای شما مفید باشد.
۱- دوره MSCA یا Microsoft Certified Solutions Associate: این دوره نقطه شروع شما برای کار در حوزه شبکه تحت برند شرکت مایکروسافت به حساب می آید. شما پس از سپریکردن این دوره از مهارتها و دانش لازم برای پشتیبانی از زیرساختهای شبکه بخصوص محصولات مایکروسافت برخوردار خواهید شد.
۲-دوره MCSE یا Microsoft Certified Solutions Expert: این دوره پیشرفته تر از قبلی است و همینطور پیش شرط برای مدرک دوره نهایی و پیشرفته محسوب میشود.
۳-دوره MCSM یا Microsoft Certified Solutions Master: بالاترین سطح در دوره های ماکروسافت است که شامل دورههای معماری شبکه در حوزههای گوناگون شبکه، پایگاهداده و اکتیودایرکتوری و … می باشد.
مهدی امیری
کارشناس شبکه و سختافزار
- خطاهای رایج در Excel
گاهی اوقات هنگام فرمولنویسی در Excel با خطاهایی مواجه میشویم که معنی آنها را نمیدانیم و برای رفع کردن آنها زمان زیادی را تلف میکنیم. ۹ مورد از شایعترین این خطاها عبارتند از:
۱- نمایش کاراکتر ##### به جای اعداد: دلیل بروز این خطا کوچک بودن عرض ستون است که بجای نمایش عدد، کاراکتر # نمایش داده میشود. در این حالت کافی است عرض ستون را افزایش دهید. البته این خطا صرفاً مرتبط با نمایش مطالب است و در محاسبات ایرادی ایجاد نمیکند.
۲- خطای ?NAME: که علت آن تایپ اشتباه نام توابع است و با تایپ صحیح نام تابع برطرف میشود.
۳- خطای مقدار یا !VALUE: که به علت درج یک عبارت متنی به جای مقدار عددی ایجاد میشود. این به معنی آن است که اگر مقداری ناهمگون با قالب آن در فرمول درج کنید، این خطا رخ میدهد.
۴- خطای DIV/0: همانطور که در ریاضیات تقسیم عدد بر صفر پاسخ نامعین دارد، در Excel نیز چنانچه در یک فرمول عددی تقسیم بر صفر شود، این خطا ظاهر میشود.
۵- خطای REF: یا خطای ناشی از منبع یا مرجع (Reference) زمانی رخ میدهد که Excel در اجرای فرمول یا محاسبات به آدرس سلولی ارجاع داده شود و آن آدرس موجود نباشد.
۶- خطای N/A: زمانی رخ میدهد که داده مورد نظر در دسترس نباشد. برای مثال فرمولی برای محاسبه حاصل ضرب نوشتهاید ولی هنوز عددی در آنها موجود نیست.
۷- خطای Circular Reference : در فرمول نویسی داخل یک سلول چنانچه از همان سلول استفاده شود این خطا نمایش داده میشود.
۸- خطای NULL: در صورتی که قراردادن علامت “,” یا “;” را در هنگام نوشتن بین سلولهای موجود در یک فرمول را فراموش کنیم، این خطا نمایش داده میشود.
۹- خطای NUM: با درج اعداد نامعتبر در توابع ظاهر میشود مانند استفاده از تابع SQRT برای اعداد منفی(اعداد منفی جزر ندارند).
برای دریافت فهرست کاملی از خطاهای Excel میتوانید به این لینک در سایت مایکروسافت مراجعه کنید. ضمناً در صورتی که سوالی در خصوص هر یک از خطاهای موجود در این مقاله یا خارج از آن داشتید، با کمال میل پاسخگوی آن خواهیم بود. فقط کافی است سوال خود را در بخش دیدگاهها درج کنید.
ملیحه زارعی
کارشناس ارشد فناوری اطلاعات
- اسلایدمستر (Slide Master) در پاورپوینت
برای اعمال تغییرات یکسان بر روی همه اسلایدهای ایجاد شده در یک فایل ارائه مطلب باید از این گزینه استفاده کرد. تغییراتی مثل فونت، رنگ، اندازه و یا افزودن یک لوگو، شماره اسلاید و یا نوشته به بخشی از اسلایدها. بدیهی است در صورتی که بخواهیم این تغییرات را در تک تک اسلایدها انجام بدهیم، کاری زمانبر است اما با استفاده از Slide Master این کار به راحتی انجام میشود. حتی می توانید فقط تعدادی از اسلایدها را که دارای نوع خاصی از نما (Layout) مثلاً Title & Content هستند را تغییر دهید.
برای این کار و تنظیمات آن از زبانه View گروه Master views گزینه Slide Master را انتخاب می کنید. بلافاصله به این زبانه منتقل می شوید. این زبانه روی اسلایدهای فعلی شما باز میشود و با مشاهده اسلاید اصلی بقیه اسلایدها هم دیده میشود .
اسلاید اول همان اسلاید اصلی یا اسلاید مادر است و بقیه اسلایدها انواع متفاوت نماها (Layout) در فایل موجود هستند که با انتخاب هر کدام از این اسلایدها و انجام تغییرات خواهید دید که تغییرات روی تمام اسلایدهای نوع انتخابی اعمال خواهد شد. برای مثال همانگونه که در زیر مشاهده می کنید در تصویر سمت راست یک ستاره را به بخشی از اسلاید مادر اضافه کردیم و مجدداً با استفاده از سربرگ View گروه Presentation Views گزینه Normal به نمای عادی نمایش اسلایدها میرویم و مشاهده میکنیم که ستاره ترسیم شده در تمامی اسلایدها قرار گرفته است. نکته جالب توجه این است که این ستاره و یا هر آنچه از نمای اسلاید مستر به اسلایدها اضافه میشود در زمینه قرار میگیرد و کاربر نمیتواند در نمای نرمال آن را تغییر دهد.
یکی از استفادههای بسیار رایج نمای اسلاید مستر درج دکمههای عملیاتی برای اسلایدهاست. دکمههایی نظیر Next ، Previous که در هنگام اجرای ارائه کاربرد دارد. این دکمهها از مسیر سربرگ Insert گروه Illustrations گزینه Shapes گزینه Action Buttons در دسترس هستند.
مرتضی خلیل نیا
کارشناس ارشد فناوری اطلاعات